Sokan tartatnak házi kedvencként kutyát vagy macskát a lakásban. A sok öröm mellett ezek a kisállatok jelentős többlettakarítást is okoznak, ehhez adunk most néhány praktikus tanácsot.

Amíg nem szobatiszta a kis kedvenc, gyakran előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek. Ha a szőnyeget meg tudod emelni, akkor tegyél a folt alá újságpapírt, hogy tisztítás közben a nedvesség ne szivárogjon át a szőnyeg alatti padlóba is. Ez után spriccelj ecetes vizet a foltra és tegyél rá egy újságpapírt, majd alaposan nyomkodd meg, hogy magába szívja a nedvességet. Ismételd a folyamatot addig, amíg a papír száraz nem lesz. Ekkor szórj a foltra szódabikarbónát, majd néhány perc múlva porszívózd át a területet.

Ha az alapos tisztítás ellenére még mindig érzed a kellemetlen szagot, akkor egy szórófejes flakonban keverj el egy rész szájvizet két rész vízzel, és ezt spricceld az érintett területre, majd a nedvességet itasd fel újságpapírral.
Ha kell, a műveletet többször is megismételheted. Ha valami erősebb illatosítót szeretnél, válaszd a webshopunkban is fellelhető Remox illatosító koncentrátumot!

Használhatsz szénszűrőt a cicaalomba. A vékony szénlapok ismerősek lehetnek, ilyesmit szokás használni, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben.
A lapokat azonban az alomtálca szellőzőjébe is becsúsztathatod, hogy megkössék a kellemetlen szagokat, mielőtt azok a levegőbe kerülnének. Teljesen természetes, veszélytelen, ugyanakkor hatásos módszer, a szénlapokat pedig kisállat boltokban is, fillérekért beszerezheted.

Kutyusok esetén sárfoltokkal is számolnunk kell. Előfordul, hogy egy kiadós séta után kedvencünk olyan fáradtan ér haza, hogy a lábmosásig sem hajlandó várni, máris felhuppan a kanapéra. Ha már megtörtént a baj, a még nedves sárfoltot újságpapírral felitathatod, a megszáradt foltot pedig egy rövid szálú, puha kefével tudod kidörgölni a szálak közül, hogy aztán felporszívózd.
Ha maradt egy kis szennyeződés, akkor az ecetes vizes átmosás, illetve a szódabikarbóna itt is segíthetnek.

Mindegy, milyen alaposan ápolod kedvenced szőrét, főleg vedlési időszakban elkerülhetetlen, hogy ne legyen tele minden a kutya vagy a macska bundájával. A padlót könnyű felporszívózni, de a kanapé már nehezebb eset. Egy bársonykefe jó szolgálatot tehet, ha pedig ilyen nincs kéznél, egy egyszerű kefét is beboríthatsz puha ruhával, majd enyhén benedvesítve átdörzsölheted vele a kanapét, hogy összeszedd az elhullott szőrszálakat.