Az irodatakarításban alapvetően négy színkódot használunk a területek, felületek takarításának megkülönböztetésére. Miért fontos megkülönböztetni az irodatakarításnál  területeket? Azért hogy a takarító ne azzal a kendővel törölje le az asztalunkat, telefonunkat amelyikkel a WC-t törölte. Jobb esetben erről nem is tudunk, de azért furcsa érzés belegondolni ugye? Ezért használunk az irodatakarításban, és minden más helyen is színkódolást.

Általánosságban kék kendőt kék kis vödörrel a bútorokhoz, berendezési tárgyak takarításához használjuk. Zöld kendővel zöld vödörrel a konyhában végzünk takarítást. Sárga kendőt, sárga vödörrel a mosdó helyiségben, fürdőben alkalmazunk. Piros kendőt piros vödörrel a WC-khez, piszoárokhoz használunk.

Tiszta terek takarításánál (pl: gyógyszeripar) nem csak a kendőket különítjük el területek szerint színkódolással, hanem az eszközöket is, felmosó vödör, mop, moptartó, tisztítószer flakonok stb. sőt adott esetben  a dolgozó ugyanabban a munkaruhájával sem mehet át területi egységek között.