Az irodatakarítás egyik „segítője” a szennyfogó szőnyeg. Ez speciális tulajdonságokkal rendelkező szőnyeg, amely nagy szennyfelfogó képességű, nagy strapabírású, nagy ellenálló képességű a vegyi hatásokkal szemben, fokozottan tűz, víz és vegyszerálló, csekély elektromos vezetőképességű, könnyen és gyorsan tisztán tartható, sokáig tartja színét és méretét, hosszú élettartamú, nagyon kopásálló. A bejáratok környékén találkozhatunk vele, az irodatakarítás elemeként naponta tisztítani, hetente – kéthetente cserélni szoktuk.

Irodatakarításnál azt javasoljuk, hogy a kültérben és szélfogókban főleg lyukacsos, folyadék áteresztő szerkezetűek, úgynevezett „alj nélküli” szennyfogókat helyezzenek el. Ez azért fontos, mert a durva szennyeződést rázó és kaparó effektussal távolítja el a cipőkről, a csapadékot pedig a szőnyeg aljáig lefolyatja.

Beltérben az aljjal ellátott szennyfogó szőnyegeket használjuk irodatakarításnál, mivel ezek óvják az alattuk lévő burkolatot. Általában a sima vagy perforált aljjal rendelkezőket „sima” padlókra -pl. kő, márvány, gránit, beton, linóleum, parketta stb. – míg a tüskés aljjal ellátottakat pedig főleg padlószőnyegekre ajánlatos lefektetni.

A szennyfogó szőnyeg használatával csökken az irodatakarítás költsége és nő a hatékonysága, mert a szennyeződés 70-80%-a „gyalogosan”, a cipőkről kerül be az épületbe, és érdemes ezt csökkenteni.