Irodatakarítás során rendre találkozunk azzal, hogy sokan úgy gondolják, a linóleum és a PVC ugyanaz a padlóburkoló anyag, pedig ezek teljesen más alkotóelemekből épülnek fel, és a kezelésük is eltér. A PVC (poli-vinil-klorid) egy hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, műanyag, mely kemény változatából az irodatakarítás során is felbukkanó padozatok készülnek, amik igen jól bírják a mindennapi használatot. A linóleum természetes anyagokból készül, mint a parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők.

Az irodatakarítás szempontjából fontos, hogy míg a linóleum a természetes összetevőinek köszönhetően nem vonzza (annyira) a port, a PVC-re ez nem jellemző (ha csak nem módosított, antisztatikus összetevőkkel lett gyártva).

Mivel a linóleumra kevesebb por ülepszik le, az apró porszemcsék kevésbé koptatják a felületet, így hosszabb ideig őrzi meg eredeti állapotát. Az irodatakarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani a gyakori, alapos tisztítására.

A linóleum könnyen tisztítható, ellenáll az erős vegyszereknek is. Az olajok, zsírok sem szívódnak bele a felületébe. Érdemes az időszakos irodatakarítás során (nagytakarítás) bevonattal ellátni a linóleum padozatot, hogy minél tovább megőrizze újszerű állapotát és könnyű kezelhetőségét.

Fontos a gyakori pormentesítés, hogy a felület ne kopjon a porszemcsék súroló hatásától, valamint ne üljön bele a kosz a résekbe, karcolásokba!

 A PVC könnyebben kophat, mint a linóleum, ezért érdemes polimer bevonattal ellátni, hogy ne közvetlenül a PVC felületén keletkezzenek a karcolások, amit szintén az időszakos irodatakarítás alkalmával célszerű elvégezni.