Az irodatakarítás egyik sarkalatos eleme a portalanítás. Sem esztétikailag, sem egészségügyi szempontból nem jó, ha egy irodában akár a látványos, akár az eldugott helyeken áll a por.

 A fűtésrendszerek egész évben porosodnak, és bár az irodatakarítás ezekre is kiterjed, a belső részeket nem árt megtisztítani még a fűtésszezon indulása előtt. A szellőztetés hidegebb napokon is szükséges, mert az állott levegő a kórokozók melegágya.

Érdemes a fűtési szezon előtt megejteni egy átfogó irodatakarítást (nagytakarítást), mert a napi takarítás mellett az eldugott helyeken meggyűlő por a fűtés beindításával hamar megtöbbszöröződik, és nem csak csúnya, de rendkívüli mértékben rontja az iroda levegőjét.

Ugyanez vonatkozik a penészre, ami akár csak otthon, az irodában is könnyen kialakul és elterjed a magas páratartalom miatt. Az irodatakarításnál lényegében ugyanazokat a módszereket alkalmazzuk a penész ellen, mint otthon.  Azért is fontos ez, mert a penész túl azon, hogy esztétikai problémát jelent egy irodában, az egészségre is nagyon veszélyes, rákkeltő hatású és nagyon rosszat tesz a tüdőnek is.