Mielőtt bármilyen házi kencét bevetnél a csempék ragyogása érdekében, nagyon fontos, hogy alaposan letisztítsd a teljes csempefelületet. Ennek legegyszerűbb módja, ha a takarítás előtt megnyitod a meleg vizes csapot a fürdőszobában vagy a konyhában, becsukod a helyiség ajtaját, és hagyod folyni a vizet néhány percig. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hiszen a keletkező gőz némiképp feloldja a szennyeződéseket, így azokat könnyebben távolíthatod majd el.

A lerakódott koszt és a vízcseppek okozta foltokat töröld le általános tisztítószerrel (a webshopban széles választékot találsz), vagy mosogatószerrel átitatott szivaccsal. Ha ez nem segít minden folton, akkor forralj fel 3 dl vizet ugyanennyi ecettel, keverj el benne egy teáskanálnyi sót, majd ezzel a keverékkel mosd át a csempét. Érdemes hagyni hatni az oldatot legalább egy órán át, majd bő vízzel alaposan lemosni a csempét. Ez eltávolítja a vízcseppek okozta makacs foltokat.

A fürdőszobában keletkező sötétebb, feketébe hajló foltok keletkezésének hátterében általában a penészgomba áll. A penésztől tanácsos minél előbb megszabadulni a helyiségben uralkodó páratartalom csökkentésével – például rendszeresebb szellőztetés által -, a penészfoltoktól pedig a következőképpen: önts 1 dl 20%-os ecetet 1 liter forró vízhez. Ezzel a keverékkel mosd át a csempe felületét, majd egy durva kefével dörzsöld át az egészet a fugákkal együtt. Ezt érdemes két-három naponta megismételni, hogy a penészgomba teljesen eltűnjön.

Ha a csempék a rendszeres tisztítás ellenére is elvesztették eredeti fényüket, vess be néhány természetes csodaszert, hogy visszakapják, ami jár nekik. Miután megszabadítottad a felületüket a szennyeződésektől, fogj egy darab újságpapírt, mártsd szalmiákszeszbe, és alaposan dörzsöld át a csempéket. Hasonlóan ragyogni fognak akkor is, ha ablaktisztító bőrrel végzed a fényesítést.

Ha sem a szalmiákszesz, sem a bőr nem vezet eredményre, próbálkozz viasszal. A háztartási boltokban vagy barkácsáruházakban beszerezhető folyékony viasz nemcsak a parketta és a fából készült bútorok ápolására jó, hanem abban is segít, hogy a csempe eredeti fényében ragyogjon.