Blog

/Blog/
12 2019.08

Irodatakarítás – mohás teraszok, erkélyek rendbehozatala

2019-08-12T12:04:24+02:002019 augusztus 12|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során, mivel nem csak a belső területeket, de a kertet, teraszokat, erkélyeket is érintjük, néha találkozunk mohás felületekkel is. Ez főként akkor fordul elő, ha az irodatakarítást megrendelő cég nem egy modern irodaházban, hanem egy régebbi épületben, villában, esetleg családi házban működik.

A külső területeken a szennyeződés mértéke sokkal nagyobb tud lenni, mint bent, hiszen itt napi 24 órában ki vannak téve a burkolatok az időjárás viszontagságainak, és jellemző a különféle szennyeződések rétegződése is. Két csoportba soroljuk ezeket: kémiai (só, mészkivirágzás, korrózió, cementfátyol) és a biológiai (mohásodás, algásodás). Az előbbiek eltávolítására régen gyakorta sósavat használtak, ma már szerencsére sokkal hatékonyabb és kíméletesebb vegyszerek állnak rendelkezése. A moha és alga végleges eltávolítása azért nehézkes, mert még egy tökéletesen tisztának látszó felületen is maradnak szabad szemmel nem látható organizmusok, amik újra növekednek, ha a körülményeik megfelelőek maradnak. Ennek gátat szabhatunk a felület tisztítás és teljes száradás utáni impregnálásával (jó szolgálatot tehet pl. egy szilikongyantás impregnálószer), ami segít a víz lepergetésében, így elvileg nem marad táptalaj a biológiai szennyeződések kialakulásának. Tapasztalataink szerint ez a művelet csak akkor hatékony, ha rendszeresen ismétlődik az irodatakarítás keretén belül, különben a legtöbbet ígérő csodaszer sem képes felvenni a harcot a természet erőivel szemben.

Természetesen itt is fontos szerepet kap az emberi erő és az áztatás, mert bizony a mohás teraszok tisztításánál nem úszhatjuk meg a többfázisú takarítási folyamat ezen lépéseit sem, de a végeredmény itt különösen látványos tud lenni, mert gyakorlatilag újjá varázsoljuk a felületet, és olyan […]

11 2019.07

Irodatakarítás – érdekes berendezési tárgyak

2019-07-11T10:23:22+02:002019 július 11|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során időnként érdekes berendezési tárgyakkal is találkozunk, ilyen például a lebegő földgömb, a fém autómodell gyűjtemény vagy egy csobogó, esetleg beltéri tó. Az irodatakarításnál természetesen ezeket sem kerüljük ki, mert ugyanúgy tisztítandó felületek közé tartoznak, mint az íróasztal vagy a forgószék, mégis nagyobb odafigyelést igényelnek.

Könnyű a dolgunk, ha megrendelő pontos iránymutatást ad a tárgyat illetően, de ha ez nem történik meg, akkor sem jövünk zavarba, mindent megoldunk. Az általában asztalokon, polcokon vagy vitrinben elhelyezett dísztárgyak sokszor nagyobb értéket képviselnek, mint pl. egy laptop, így nagyon vigyázunk, hogy a száraz portalanításnál még véletlenül se ejtsük le, illetve a nedves törlésnél csak kímélő, az adott anyagnak megfelelő vegyszert használjunk.

Ha fa tárgyról van szó, akkor faápoló szerrel is kezeljük az időszakos irodatakarítás (nagytakarítás) alkalmával, ha pedig fémről, akkor speciális szerrel tesszük csillogóvá. Az irodatakarítás során, ha nem is túl sűrűn, de azért találkozunk csobogókkal, fali kutakkal vagy kis beltéri tavakkal. Ezeknél a kritikus pont az algásodás, amit probiotikus szerekkel környezetbarát módon lehet féken tartani, de időnként fontos az eszköz leengedés utáni fertőtlenítő takarítása. Ilyenkor nem csak magát a „tálcát”, de a vízforgatót, a csöveket és a benne lévő kisebb tárgyakat is fertőtlenítjük, figyelve a különösen alapos tisztára öblítésre, mert ezeknek a szerkezeteknek a többségében növények, esetenként halak is élnek, amik visszahelyezés után elpusztulhatnának a fertőtlenítő vegyszerek maradványaitól.

Az irodatakarítás során szinte mindig találkozunk íróasztalra helyezett személyes tárgyakkal, mint családi fényképek, ezekre pedig azért vigyázunk nagyon, mert tudjuk, milyen sokat jelentenek a tulajdonosának.

25 2019.06

Irodatakarítás – zöldfal

2019-06-25T19:37:43+02:002019 június 25|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás része a helyiségben található növények gondozása, ápolása is. A hagyományos, cserepes növények mellett egyre gyakrabban találkozunk –főként nagy épületekben – zöldfallal, mely azon túl, hogy szemet gyönyörködtető, hozzájárul a levegőben szálló por megkötéséhez és az oxigéntermeléshez is. 

A zöldfalak, melyekkel az irodatakarítás során találkozunk, általában keretes formatervezésűek és alacsony vízigényűek. Tartalmaz egy beépített öntözőrendszert, amit a fal méretétől és a telepített növények típusától elég 4-6 hetente feltölteni vízzel. A rendszer része egy vízszintmérő is, így az irodatakarítás során kollégáinknak elég azt figyelni, és akkor tölteni vízzel a rendszert, amikor valóban szükségessé válik. 

A növényfalak tulajdonságai gyártónként eltérnek, de az általánosságban elmondható, hogy nem kell hozzájuk áram, nem kell külön vízvezetéket kiépíteni, a növénykazetták a keret elmozdítása nélkül cserélhetőek, alacsony a fenntartási költségük és egyszerű, gyors a telepíthetőségük. 

Az irodatakarítás során sokszor találkozunk […]

4 2019.06

Irodatakarítás – rovarirtás előtt is szükséges?

2019-06-04T17:06:17+02:002019 június 4|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során tapasztaljuk, hogy az emberek többsége irtózik a rovaroktól, ami lássuk be, érthető. A rovarirtás a különféle üzemekben, gyárakban, irodaházakban, szállodákban és egyéb létesítményekben azonban nem csupán az ott dolgozók jóllétét hivatott kiszolgálni, hanem törvényi kötelezettség.

Ha valahol irodatakarítást végzünk, és épp az időszakos rovarirtás előtt áll az épület, fel szoktuk hívni a megrendelőink figyelmét, hogy előtte több szempontból is tanácsos elvégezni egy időszakos takarítást (nagytakarítást).  De miért is fontos a rovarirtás előtti irodatakarítás, ami úgyis „kosszal” jár? Az egyik ok, hogy az irtást követő bizonyos esetekben napokig nem ajánlott a takarítás, különben a permetező szereknek nincs elég idejük kifejteni a hatásukat, és akkor hamar kiújul a probléma. Továbbá egy alapos irodatakarítás megakadályozza, hogy különféle szennyeződésekben a kártevők búvóhelyet keressenek és ott vészeljék át az irtást.

Egy alaposan kitakarított és rendbe rakott, szellős helyiségben könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb az irtás, ezért is jó, ha irodatakarítás készíti elő a terepet, ahol minden felületre könnyen eljuttatható a permetszer.

A hatóidő lejárta után pedig ismét javallott egy nagyobb takarítás, hogy az esetleges, szemmel látható (por jellegű) szerek maradványai ne legyenek zavaróak, ne keltsenek koszos érzetet a helyiségben.

28 2019.05

Irodatakarítás – egészséges munkahelyek

2019-05-28T08:59:31+02:002019 május 28|FL Perfect hírek|

Az egészséges munkahely egyik alapvető ismérve, hogy megfelelőek a higiéniás körülmények, ezért kiemelten fontos az irodatakarítás. Mivel munkával töltjük életünk egyharmadát, ezért nem mindegy, milyen körülmények között töltjük ezt az évtizedekben mérhető időt. Munkakörülmények befolyásolják közérzetünket, szellemi és fizikai állapotunkat s ezáltal az elvégzett munkánk minőségét és mennyiségét.

A modern irodák üvegből, szőnyegpadlóból és laminált padlóból állnak, és szinte mindenhol van légkondi. Ezen felületek rendszeres, alapos és speciális irodatakarítást igényelnek, mivel a port és az allergén atkákat szívesen vonzzák magukhoz, a légkondicionálás pedig elősegíti, hogy ezek a szennyeződések folyamatosan keringenek körülöttünk.

Az irodaházakban a szociális helyiségeket (mosdó, konyha) sokan használják, könnyen válhatnak fertőzések forrásává. Rendszeres és mindenre kiterjedő irodatakarítást, fertőtlenítő takarítást igényelnek.

A sokak által használt zárt terek tisztítása speciális tisztítószereket, és takarítóeszközöket igényel, megfelelő minőségű munkát végző, hozzáértő személyzetet, aki magas színvonalon végzi el az irodatakarítást.

A professzionális irodatakarítás a munkahelyen sem luxus. A valódi tisztaság kifizetődő befektetés.

8 2019.05

Irodatakarítás – homlokzattisztítás

2019-05-28T08:34:18+02:002019 május 8|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás nem csak a belső részek tisztán-tartását foglalja magába, hanem a homlokzattisztítást is. Általában az időszakos takarítás (nagytakarítás) alkalmával kerítünk sort a homlokzatok tisztítására mind esztétikai, mind pedig műszaki okokból. Mivel többféle eredetű szennyeződés található a külső felületeken (légköri, növényi, égéstermékek, illetve graffiti), ezért többféle tisztítószert és technológiát használunk az eltávolításukra (folyékony, habosított, illetve zselés állagú tisztítószereket).

A homlokzattisztítás, akár csak az irodatakarítás, több lépésből áll. Először elvégezzük az alaptisztítást, mely során eltávolítjuk a különböző szennyeződéseket, majd impregnáljuk a felületet (vizes bázisú, szilikonos vagy poliuterán alapú impregnáló szerekkel), hogy védjük a további szennyeződésektől.

A homlokzattisztítást alpin technológiával vagy állványozással vitelezzük ki attól függően, milyen magas az épület, alkalmas-e alpin technika alkalmazására, milyen széles a járda, és hogy milyenek az épület és a közvetlen környezet egyedi adottságai.

24 2019.04

Irodatakarítás – kristálycsillár tisztítás

2019-04-24T20:21:22+02:002019 április 24|FL Perfect hírek|

Mivel egy gyönyörűen csillogó csillár mindig a figyelem középpontjában van, az irodatakarítás során kiemelt figyelmet fordítunk rá. Annak érdekében, hogy a kristályok ne veszítsék el csodálatos fényüket és csillogásukat, szakszerűen és kellő gyakorisággal tisztítjuk őket.

A világítótestek lágyítják és szétszórják a fényforrások fényét, hogy megvilágítsák az egész teret, ugyanakkor mágnesként is viselkednek a porok, bogarak, pókhálók és piszok számára, mit az irodatakarítás során maradéktalanul el kell távolítani. A piszkos lámpatestek ugyancsak csökkenthetik a helyiség által megkapott fénymennyiséget, ugyanakkora energiát használva, és csökkenthetik a lámpák élettartamát.

A kristálycsillár esztétikai és megfelelő műszaki állapotának fenntartása érdekében, havonta érdemes megtisztítani. Az irodatakarításnál nem szabad rá sajnálni az időt, mert hosszú távon mindenképpen megéri.

Évente legalább egyszer javasolt alaposan megtisztítani a kristálycsillárokat. Mi az időszakos irodatakarítás (nagytakarítás) idejére időzíteni a csillárok megtisztítását, hiszen a por a meleg levegő hatására megemelkedik, így a fűtési időszak után célszerű elvégezni ezt a műveletet.

15 2019.04

Irodatakarítás – irodai eszközök tisztán tartása

2019-04-24T20:20:51+02:002019 április 15|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során minden olyan tárgyat érintünk, ami az asztalon fellelhető. Ilyenek pl. az egér, a billentyűzet, tolltartó, szekrények, nyomtató, kapcsolók, és még hosszan sorolhatnám. Az irodatakarítás fontos része, hogy ezeket tisztán tartsuk, hisz az emberek nap, mint nap megérintik, ezért nagyon koszossá tudnak válni, és sok kórokozó is megtelepedhet rajtuk. Vannak olyan helyek, ahol nincs külön ebédlő a dolgozóknak, ott az étkezés nyomait is el kell tüntetnünk a nap végén. Ez nem csak esztétikailag, de az egészség megőrzése szempontjából is fontos (nem is beszélve egyes irodai eszközök, pl. a billentyűzet állagmegóvásáról, ami kifejezetten nem szereti, ha megtelik morzsával).

A gépek és saját személyzetünk megóvása érdekében az irodatakarítás ezen részeinél áramtalanítunk, mert hiába van FI-relé, arra nincs garancia, nem érhet minket  váratlan meglepetést.

Az irodai eszközök takarítását általában mikroszálas törlőkendővel végezzük, ha pedig nem nedves takarítás válik szükségessé, akkor erre a célra kifejlesztett tisztítószereket alkalmazunk.

Az irodatakarításnál természetesen arra is ügyelünk, hogy az íróasztalon hagyott személyes tárgyak épségét megőrizzük, azokat arra a helyre tegyük vissza a takarítás végeztével, ahol voltak.

9 2019.04

Irodatakarítás: linóleum vagy PVC?

2019-04-09T16:57:52+02:002019 április 9|FL Perfect hírek|

Irodatakarítás során rendre találkozunk azzal, hogy sokan úgy gondolják, a linóleum és a PVC ugyanaz a padlóburkoló anyag, pedig ezek teljesen más alkotóelemekből épülnek fel, és a kezelésük is eltér. A PVC (poli-vinil-klorid) egy hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, műanyag, mely kemény változatából az irodatakarítás során is felbukkanó padozatok készülnek, amik igen jól bírják a mindennapi használatot. A linóleum természetes anyagokból készül, mint a parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők.

Az irodatakarítás szempontjából fontos, hogy míg a linóleum a természetes összetevőinek köszönhetően nem vonzza (annyira) a port, a PVC-re ez nem jellemző (ha csak nem módosított, antisztatikus összetevőkkel lett gyártva).

Mivel a linóleumra kevesebb por ülepszik le, az apró porszemcsék kevésbé koptatják a felületet, így hosszabb ideig őrzi meg eredeti állapotát. Az irodatakarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani a gyakori, alapos tisztítására.

27 2019.03

Irodatakarítás és a légfrissítők egészségre gyakorolt hatása

2019-03-27T07:55:11+02:002019 március 27|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során elvárás, hogy jó illatot hagyjunk magunk után, pedig ez sem a tisztasággal, sem az egészséggel nem azonos. Az irodatakarítást környezetbarát tisztítószerekkel végezzük, de a légfrissítőkből még a kevésbé ártalmasak sincsenek jó hatással a szervezetre.

Az egészségre ártalmas nagy hatású illatosított tisztítószereket, légfrissítőket rendkívül agresszív és hatékony folyamatos reklámkampánnyal terjesztik. Azt eddig sejtettük, hogy a kellemetlen, irritáló szagokkal járó ablakmosások nem válnak egészségünk hasznára. A légfrissítőkről szóló legújabb riasztó adatok tovább növelik aggodalmainkat. Azt viszont csak kevesen gondolhatták, hogy súlyosan egészségkárosító anyagokkal mossuk el tányérjainkat, evőeszközeinket, kenjük azokat az arcunkra, hajunkra, mosakszunk velük.

Az irodatakarítás után kellően átszellőztetett helyiség tiszta levegője ugyan nem olyan, mintha telefújtuk volna illatosítóval, de sokkal egészségesebb, és frissebbek maradnak a dolgozók is. Ha nem hagyunk elől koszos tányért, élelmiszert, és kétóránként néhány percre kinyitjuk az ablakokat, mindig kellemes lesz az iroda levegője.