Blog

Főoldal/Blog/
28 2020.05

Irodatakarítás – ózongenerátor

2020-05-28T09:15:20+02:002020 május 28|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás a koronavírus alatt kiemelt ágazattá vált, és ez valószínűleg még hosszú időn keresztül így is marad. A 2 óránként történő fertőtlenítő takarítás kiegészítéseként több tényező is fontos a vírusmentes környezet megteremtéséhez, köztük a levegő fertőtlenítése. Ehhez elsősorban nagyon fontos a klímaberendezések rendszerű, szakszerű tisztítása, de nagyon jó szolgálatot tehet egy ózongenerátor is. Hogy mi is ez tulajdonképpen?

Az köztudott, hogy Földünk élőlényeit az ózonpajzs védi a túlzott UV sugárzás ellen, az viszont már kevésbé ismert tény, hogy az ózon egy rendkívül reaktív molekula, ami könnyen lép kölcsönhatásba különböző anyagokkal.

Az irodatakarítás során ezt a tulajdonságát a fertőtlenítés mellett szagtalanításra is használjuk. Az ózongenerátor úgy működik, hogy a készülék belsejébe jutó levegő a légszűrő és egy speciális UV lámpa használatával mindenféle vegyülettől és baktériumtól megtisztítódik. Ezután a levegő egy kerámia lemezre vezetődik, ahol az oxigén egy elektromos kisülés segítségével ózonná alakul. Ez az ózon aztán a készülék első részéről visszavezetődik a szobába, tehát a visszaáramoltatott levegő így mentes a vírusoktól, baktériumoktól – és nem utolsósorban a kellemetlen szagoktól is.

Mivel a penészspórákat is elpusztítja, nagyon jó szolgálatot tehet nedves környezetben, beázás után, vagy a téli időszakban, amikor a modern irodaházak túlszigeteltsége miatt az irodatakarítás során gyakori feladat az egészségre is ártalmas (és csúnya) penészfoltok eltávolítása, megelőz

27 2020.04

Irodatakarítás – a klór és a gőz erejével a koronavírus ellen

2020-04-27T13:26:33+02:002020 április 27|FL Perfect hírek|

Az elmúlt hetek az irodatakarításban is a Covid-19 vírus elleni küzdelemről szóltak. Legyen szó akár ipari létesítmények, áruházak, raktárak vagy irodaházak takarításáról, a szokásos „menetrenden” felül kétóránkénti fertőtlenítést is végzünk. Ez elsősorban az emberi kéz által gyakran megérintett felületek (kilincsek, liftgombok, konyhai felületetek, mosdók, korlátok, kapcsolók, íróasztalok, stb.) klóros oldattal való lemosását jelenti. A klór, mint sokoldalú vegyület, az irodatakarításban is kedvelt felületfertőtlenítő vírus, gomba és baktériumölő tulajdonsága miatt.

Ha vegyszermentes fertőtlenítési eljárást igényel egy irodatakarítás, akkor a gőz erejét vetjük be a mikroorganizmusok ellen. A jó minőségű és helyesen használt ipari gőztisztítók kemény felületeken a klórral nagyjából megegyező hatékonysággal képesek fertőtleníteni. Előnyük, hogy mivel nem igényelnek vegyszert és relatíve kevés vízből képesek minimális energia felhasználásával nagy mennyiségű gőzt képezni, ezért környezetbarátnak minősülnek. Egyetlen hátrányuk jelen helyzetben, hogy mivel az irodatakarításban kétóránként kell jelentős nagyságú és mennyiségű, sokszor egymástól fizikailag távol eső helyeken végezni a fertőtlenítést (sok takarító kolléga bevonásával), ezért gyorsabb és praktikusabb a klóros fertőtlenítők használata.

Fontos, hogy cégünk ezekben a vírusos időkben az irodatakarításban nem csak a felületek, de a dolgozók kézhigiéniájára is fokozottan figyel, ezért a szokásos folyékony és habszappanokat mindenhol fertőtlenítő hatásúra  cseréltük, illetve zselés kézfertőtlenítőket helyeztünk el, ahol erre igény volt.

9 2020.03

Irodatakarítás – fertőtlenítő nagytakarítás

2020-03-09T17:04:39+01:002020 március 9|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás során az influenzaszezonban sor kerülhet fertőtlenítő nagytakarításra is, ami az éppen aktuális járványoktól függetlenül is praktikus, hiszen egy megfelelő takarítószerekkel és szakértelemmel tisztán tartott irodában kisebb a fertőzésveszély. Ilyenkor kiemelt figyelmet fordítunk az emberi kéz által érintett területek (kilincsek, korlátok, nyomógombok, mosdók, konyhai berendezések) fertőtlenítő lemosására.  Ahol légszűrő berendezés is található, ott úgy érhetünk el optimális légtisztaságot, ha komolyan vesszük ezek rendszeres tisztítására, karbantartására vonatkozó ajánlásokat. Az előterek, folyosók takarítását is célszerű ilyenkor a szokottnál gyakrabban, fertőtlenítő adalékos vegyszerrel elvégezni, mert a sáros, nedves felület túl azon, hogy csúszik, könnyen válhat különféle fertőzések táptalajává. Ennek megelőzésképpen ebben az időszakban az irodák bejáratának környékét és előtereit naponta többször is tisztítjuk.

Fontos, hogy az irodatakarítás alapossága ilyenkor sem az amúgy is túlterhelt környezetünk kárára történjen. Szerencsére számos kiváló hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát tisztítószer áll rendelkezésünkre a fertőtlenítő irodatakarításhoz is, melyek a megfelelő hígítási arányok betartásával elpusztítják a kórokozókat, de nem roncsolják a felületeket és környezetkímélők.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fertőtlenítő irodatakarítás csak akkor lesz hatékony, ha az adott területen megforduló emberek élnek a gyakori, meleg vizes kézmosás lehetőségével és ahol lehet, gyakori szellőztetést folytatnak.

Célszerű kihelyezni mindenki számára elérhető kézfertőtlenítő folyadékos/zselés flakonokat, és biztatni az embereket ezek rendszeres használtra. A fertőtlenítő irodatakarítással sokat tehetünk a munkahelyi betegségek minimalizálásáért, így célszerű sort keríteni rá a tél-végi, járványokkal teli időszak.

27 2020.01

Állapotmegújító irodatakarítás

2020-01-27T15:56:27+01:002020 január 27|FL Perfect hírek|

Az évek múlásával a naponta végzett, precíz irodatakarítás mellett is természetes jelenség, hogy a felületek kopnak, lerakódások keletkeznek, és ezek nem mutatnak jól. Az irodatakarítási szolgáltatás egyik fajtája az állapotmegújító takarítás, amikor nem csak tisztává, de a lehetőségekhez mérten „újjá” varázsoljuk a felületeket.

Az irodatakarítás napi tevékenységeitől eltérően ilyenkor mélyebbre hatolunk, eltávolítjuk az idők folyamán felrakódott vízkövet a nehezen elérhető helyekről is (pl. fugák, illesztékek, stb.), illetve bevonatoljuk a padozatot, ha szükséges. A bútorok ilyenkor a szokásos portalanítás és felületi ápolás mellett fatápláló védőréteget is kapnak, illetve a fém felületekről is, ahol lehetséges, eltüntetjük a rozsdát és szintén bevonattal látjuk el. Az állapotmegújító irodatakarítás gyakran egy kisebb felújítás/festés után válik esedékessé, ami logikus is, hiszen úgyis szükség lenne egy építkezés utáni nagytakarításra. Ilyenkor a napi irodatakarításhoz képest sokkal nagyobb létszámmal és eszközparkkal vonulunk ki a helyszínre, hogy a terület méretétől és munkaigénytől függetlenül gyorsan és hatékonyan tudjunk haladni, mert pl. az irodaházaknál az állapotmegújító irodatakarításra általában egy hétvége áll rendelkezésre.

Fontos megemlíteni, hogy a makacs szennyeződések és lerakódások ellen ilyenkor sem roncsoló vegyszerekkel szállunk harcba, hanem kihasználjuk a professzionális eszközök nyújtotta technológiai lehetőségeket és takarítóink szakértelmét.

16 2019.12

Irodatakarítás a téli hónapokban

2019-12-16T17:46:50+01:002019 december 16|FL Perfect hírek|

A fűtésszezon beindulása után az irodatakarítás egyik kihívása a pára okozta foltok rendszeres eltávolítása, amik nem megfelelő kezelés esetén penészt, dohos szagot, illetve a berendezési tárgyak állagromlását okozhatja. Bár a köztudatban az él, hogy ez a probléma főleg a régi épületekre és pincékre vonatkozik, de sok modern épületben is végzünk irodatakarítást, és ott ez ott is előfordul, hogy a nem megfelelő (túlságosan záró) hőszigetelés és műanyag ablakok miatt nem szellőzik eléggé az épület, a falak. Tapasztalataink szerint ezt a problémát a szellőzőrendszerek és páraelszívó készülékek sem tudják teljesen megoldani, így az irodatakarítás során muszáj manuális erővel is felvenni a harcot a pára ellen.

Mivel a levegő páratartalma hatással van a gombák és egyéb mikroorganizmusok szaporodására, sajnos nő az asztmás megbetegedések veszélye a túl párás helyen tartózkodók esetében, nem is beszélve a penészgombák rákkeltő hatásáról. Az irodatakarítás során a penészes foltok ellen penészölő permetet használunk, ami egyben fertőtlenít és szagtalanít. Igaz, hogy ez az alapproblémát nem oldja meg, mert amíg a magas páratartalom fennáll, addig mindig visszatér majd a probléma, de ettől függetlenül mindent megteszünk, hogy legalább a felületeket kórokozómentesen tartsuk.

Ha a bútorlapokba költözik a nedvesség, ott már nagyon nehéz bármit is tenni, mert a fa felületek megszívják magukat nedvességgel, amit az irodatakarítás keretein belül nem nagyon lehet megoldani. 

Az ablakoknál keletkező hőhidakon rosszabb esetben kialakul egy vízréteg, ezt naponta szárazra tudjuk törölni, így csökkentve az ettől is növekvő párát és az üvegfelületek vízkövesedését.

A páraelszívó berendezéseket gyakran kell üríteni és fertőtleníteni, különben pont […]

11 2019.11

Irodatakarítás az esős napokon is

2019-11-11T16:34:17+01:002019 november 11|FL Perfect hírek|

Az ősz beköszöntével az irodatakarítás feladatai is módosulnak kissé. Ilyenkor a mindennapi általános teendők mellé célszerű beiktatni több felmosást, egyrészt hogy az előtérből már ne hordják beljebb a sarat a vendégek, másrészt hogy a lehető legkevésbé legyen a víztől, falevelektől csúszós a kő, helyenként a parketta.

Jó szolgálatot tehet ilyenkor egy megfelelő méretű, szabályos időközönként cserélt szennyfogó szőnyeg, mert sok piszkot felfog, így téve hatékonyabbá az irodatakarítást. Az előterek tisztításánál, ami esős időben naponta többször is megtörténhet, fontos a jól megválasztott felületápoló-és védő szerek használata, amit a napi irodatakarítás során vízben feloldva viszünk fel a felületre. Természetesen az igazán esős napokon a fő feladat, hogy minél kevesebb nedvesség juthasson be az előtérbe, illetve még beljebb, így sokszor kell szárazra törölni a padlót, melyhez mindig prémium minőségű, ipari mopokat használunk. Azért fontos itt a minőség, mert a maximális nedvszívást sajnos az olcsóbb, silány minőségű anyagból készült darabok nem tudják véghez vinni, valamint az is fontos szempont a takarítócégek számára, hogy ezeknek a mopoknak bírniuk kell akár a magas hőfokon történő, fertőtlenítőszeres mosást is, mert szép végeredményt csak tiszta eszközzel lehet elérni – ez az irodatakarítás egyik alapszabálya, […]

21 2019.10

Irodatakarítás – a pára okozta nehézségek

2019-10-21T15:50:24+02:002019 október 21|FL Perfect hírek|

Amikor beindul a fűtésszezon, az irodatakarítás közben sokszor szembesülünk a pára okozta problémákkal. Ilyenek a nedves foltok, a penész, a kellemetlen, dohos szag. Azt hihetnénk, hogy ez főleg a régi épületekre, pincékre vonatkozik, de sok modern épületben is végzünk irodatakarítást, és ott ez ott is előfordul, hogy a nem megfelelő (túlságosan záró) hőszigetelés és műanyag ablakok miatt nem szellőzik eléggé az épület, a falak. A gyakori szellőztetés és a páraelszívó berendezések használata természetesen sokat segíthet, de tapasztalataink szerint sajnos egyik sem nyújt teljes megoldást erre a problémára, így az irodatakarítás során bőven van mit orvosolni.

Mivel a levegő páratartalma hatással van a gombák és egyéb mikroorganizmusok szaporodására, sajnos nő az asztmás megbetegedések veszélye a túl párás helyen tartózkodók esetében, nem is beszélve a penészgombák rákkeltő hatásáról. Ha az irodatakarítás során a falakon tapasztalunk penészes foltot (amik előszeretettel bújnak meg a bútorok mögött is), speciálisan falfelületekre fejlesztett penészölőt használunk. Sajnos ez csak tüneti kezelés, mert amíg a magas páratartalom fennáll, addig mindig visszatér majd a probléma, de ettől függetlenül mindent megteszünk, hogy legalább a felületeket kórokozómentesen tudjuk tartani.

  • Ha a bútorlapokba költözik a nedvesség, ott már nagyon nehéz bármit is tenni, mert a fa felületek megszívják magukat nedvességgel, amit az irodatakarítás keretein belül nem nagyon lehet megoldani.
  • Az ablakoknál keletkező hőhidakon rosszabb esetben kialakul egy vízréteg, ezt naponta szárazra tudjuk törölni, így csökkentve az ettől is növekvő párát és az üvegfelületek vízkövesedését.
  • A páraelszívó berendezéseknél ügyelni kell arra, hogy folyamatosan ürítve legyenek, […]
24 2019.09

Irodatakarítás építkezés után

2019-09-24T18:11:03+02:002019 szeptember 24|FL Perfect hírek|

Legyen szó régi vagy új épületről, időnként szükségesség válik valamilyen felújítási, építési munka, ami után az irodatakarítás kiemelt szerepet kap, természetesen nagytakarítás formájában. Ilyenkor több szakaszra bomlik az irodatakarítás folyamata, mert először az építési törmelékeket, anyagdarabokat, fóliákat, egyéb „maradványokat” kell eltakarítani a helyszínről. Ilyenkor figyelembe kell venni az törmelékek mennyiségét és minőségét, és ehhez mérten akár konténert is igénybe venni, egyrészt mert építési hulladékot nem lehet elhelyezni a szemetesekben, másrészt, ha lehetne, valószínűleg akkor sem férne be.

Az irodatakarítás második fázisa ilyenkor a piperetakarítás. Ilyenkor jön a lecsöppent festék, malter, egyéb anyagok eltávolítása a felületekről, ami összetett feladat, mert az ablakokról és a padlóról vízzel és vegyszerrel ezek nemigen távolíthatóak el. A háztartásban használt csupasz penge helyett mi nyeles kaparót használunk, ami egy nyéllel ellátott, biztonságos burkolatba bújtatott pengét takar. Emellett bevetjük a különféle „dörzsiket” is, amik a háztartási verzióhoz képest egyrészt ellenállóbb, másrészt nyeles kivitelben kaphatóak, hatékonyabbá téve ezzel a munkavégzést.

Miután a látványos szennyeződéseket eltakarítottuk, az irodatakarítás utolsó részeként elvégezzük az általános nagytakarítást, ami után az utolsó porszemeknek is búcsút intve tiszta,fényes, makulátlan tereket hagyunk magunk után, hogy a dolgozók nem csak megújult, de tiszta, kellemes környezetben folytathassák a munkájukat.

17 2019.09

Irodatakarítás ősszel

2019-09-17T17:21:08+02:002019 szeptember 17|FL Perfect hírek|

Mint minden évszakban, így ősszel is megvannak az irodatakarítás sajátos feladatai, amik picit eltérnek a többi időszak takarítási feladataitól.

A lehulló falevelek miatt hangsúlyossá válik az előterek, illetve a külső részek, garázsok takarítása, mert ezekben a hetekben a por és egyéb szokásos szennyeződések mellett a lehulló falevelekkel, vagy esős időben a sárral kell megküzdenünk. 

Az irodatakarítás fő célja a területek tetszetős és higiénikus állapotának fenntartása, valamint az állagmegóvás. A belső részeken a munkaidőn kívül végzett napi takarításon kívül megpróbáljuk minimalizálni a bejutó szennyeződés mértékét. Ehhez jó szolgálatot tesz egy rendszeres időközönként (akár hetente) cserélt szennyfogó szőnyeg, és a bejárat előtti rész, kijelölt dohányzó terület, parkoló tisztán tartása. Ez a lehullott falevelek folyamatos seprése mellett a sár eltávolítását is jelenti, ami az irodatakarítás részét képező udvarosi feladatok közül talán a legnagyobb megpróbáltatást jelentő művelet. Ha mélygarázs is van, akkor szükség lehet a gépes takarításra is, ami a makacsabb szennyeződéseket is képes eltávolítani a felületről. 

16 2019.09

Irodatakarítás – bízzuk profikra!

2019-09-16T14:10:31+02:002019 szeptember 16|FL Perfect hírek|

Az irodatakarítás kiszervezésének költségei miatt időnként felmerül a szolgáltatás szükségességének felülvizsgálata. Ilyenkor jön általában az az ötlet, hogy saját dolgozókkal, vagy esetleg egy takarítónővel oldják meg az irodatakarítást. Ez általában csak ideig-óráig működik, és hosszú távon nem jelent költségcsökkenést, mert az „átmeneti” időszakban jellemzően annyira elkoszolódnak a felületek, hogy egy az állapotmegújító nagytakarítás költségei elviszik a néhány hónap alatt megspórolt költséget. 

Miben ad mást egy profi, irodatakarítással foglalkozó cég a saját dolgozóhoz, vagy egy fő takarítóhoz képest? 

Az irodatakarítással foglalkozó cégek egészen más tematika szerint végzik a munkát, hisz nekik ez a fő tevékenységük, nem a napi tevékenységek melletti plusz nyűgként élik meg. Van egy takarítási protokoll, ami magában foglalja a folyamatok pontos szabályozása mellett a vegyszerek és gépek észszerű és rendeltetésszerű használatát is, aminek segítségével a különböző felületekkel és egyéb adottságokkal ellátott területeket olyan időközönként és technológiákkal lehet takarítani, ahogyan az a leghatékonyabb.