Egy nemrégen készült tanulmány szerint a repülőterek legszennyezettebb helyei az érintőképernyős bejelentkezők lehetnek, melyet ma már szinte mindenki használ, megérint. Sokkal több csíra telepszik meg rajtuk, mint pl. a köztudatban leginkább fertőzésveszélyesebb szimbólumként számon tartott otthoni WC-n.

Az InsuranceQuotes.com biztosítási honlap tesztelte Amerikában a  repterek különböző felületeit, hogy kiderüljön melyek a legszennyezettebbek. Három nagyobb repülőtéren vizsgálódtak, hatféle felületen.

Mindegyik felületről többször is mintát vettek, utána pedig egységnyi felületen (egy négyzethüvelyken ami kb. 10 cm2-nek felel meg) átlagolták a tenyészet létrehozására képes egységek (colony-forming units, CFU) azaz életképes baktérium- és gombasejtek számát.

Azt az eredményt kapták, hogy a reptéri érintőképernyőkön átlagban 253.857 CFU egység található, míg egy átlagos otthoni WC-ülőkén mindössze 172 CFU körül szokott lenni. A különbség majdnem 1500-szoros!! És ez csak az átlagos érték a tesztben vizsgált elektronikus információs tábláknál volt olyan érintő felület, amelynél a kapott eredmény meghaladta az egymillió CFU/ négyzethüvelyket.

A reptéri szennyezettségi toplistán a második és harmadik helyet -21.630 és 19.181 CFU / négyzethüvelykkel – a beszállókapuknál lévő padok kartámasza és az ivó kutak nyomógombja foglalta el.

Forrás: Europan CLEANING JOURNAL, TTT (Tiszta Tér Technológia) szakmagazin